Presentació

Joan Costa

1952: Naix Joan Julià Costa Gimeno, l’11 de juliol a el Grau de Gandia, poblat mariner de la província de València. El pare exerceix la professió de marí mercant, i la mare es dedica a les feines domèstiques. Els primers 9 anys transcorren entre el Cabanyal, Gandia i Eivissa, d’on és originària la família paterna.

1961: La família va establir la seua residència a Gandia, a prop dels parents de la família materna. Allí Joan estudiarà, sota la pressió del nacionalcatolicisme, en el col·legi dels Pares Escolapis, que seran els primers a animar-lo a seguir els camins de l’Art, vista la seua habilitat en el dibuix. Rep classes dels pintors Pablo Gorgé i Asunción Bosch.

1970: Inicia els seus estudis de Belles Arts en l’Escola Superior de Sant Carles de València.

1973: Rep el primer encàrrec professional per a pintar el retaule major de l’Església de les Escoles Pies de Gandia.

1977: Assisteix a Sant Cugat del Vallès (Barcelona) a un curs sobre pintura mural al fresc.

1978: Acabats els estudis, és pensionat per la Diputació de València per continuar la seua formació de pintor a Madrid, on ha estat destinat per al Servei Militar al Museu de l’Exèrcit. La proximitat amb el Museu del Prado li facilita que puga pintar dues còpies in situ, de Tintoretto i de Bernardino Luini. La pintura de Vázquez Díaz i la de l’Escola de París són les que en aquest moment l’atreuen més.

1978-1990: Viu a Madrid, durant els anys de l’anomenada «Movida Madrileña». Aquest moment eufòric es reflecteix a les obres d’aquest període, amb l’estil neoexpressionista de la transavantguarda, gràcies a visites a galeries d’art i fires com ARCO.

1988: Convalida el seu títol acadèmic a València, passant a ser Llicenciat en Belles Arts, amb una tesina sobre la tècnica pictòrica del pintor renaixentista Paolo de San Leocadio. Tenen lloc les primeres exposicions a diverses ciutats, entre elles Madrid i València.

1990: S’estableix definitivament a València sense perdre el contacte amb la Gandia natal. Viatja sovint i passa temporades a Matalascañas (Huelva) i Sevilla. Més tard, retrobant-se amb l’inici de la seua carrera, torna cap a l’estil figuratiu, buscant una forma d’expressió més personal.

1993-1995: Viu i pinta a París.

1995-2000: Efectua diversos viatges a Boston per invitació del seu amic i col·lega Domingo Barreres, on aquest és professor de pintura a l’Escola del Museu de Boston. Allí, Joan impartirà ocasionalment classes magistrals sobre el mètode de pintura “alla primma”, del natural. En els darrers anys del decenni alterna exposicions amb xerrades i conferències sobre Història de l’Art, activitat que s’anirà convertint en el seu altre vessant professional.

2000-2008: Participa en l’equip de restauració del Museu de les Clarisses de Gandia, que s’està constituint aquests anys. Se succeeixen diverses exposicions.